Í næsta mánuði kemur út bókin “The Chess Saga of Fridrik Ólafsson” eftir Øystein Brekke. Það er ánægjulegt að tvær bækur tileinkaðar Friðriki koma nú með skömmu millibili. Grunnurinn að bókinni er bókin “Við skákborðið við aldarfjórðung” sem út kom árið 1976 og svo er spunnið út frá henni farið yfir ferilinn til ársins 2016 þegar Friðrik tefldi á EM öldungasveita.

Bókin verður í verðlaun fyrir þrjú efstu sætin í spurningakeppni sem haldin verður í kvöld á netinu auk þess sem tveir útdregnir keppendur fá eintak í verðlaun.

Skáksambandið mun flytja inn eintök af bókinni fyrir skákáhugmenn og er hægt að skrá sig fyrir henni hér.

Nánar um bókina á heimasíðu útgefanda.

Fréttatilkynning á ensku

Today January 26th chess grandmaster Fridrik Ólafsson celebrates his 86th birthday, and in a few days appears at long last the first book in English telling the story about his brilliant career at the chess board.

Norwegian chess author and chess historian Øystein Brekke has written and edited the updated book which platform is Fridrik’s own Icelandic games collection from 1976 “Vid skákbordid i aldarfjórdung – 50 valdar sóknar skákir”.

Nearly 45 years later comes the extended English edition of the book, with altogether 118 of Fridrik Ólafsson’s chess games where he beat many of the best players in the world. The book follows his career during 70 years from 1946, when at the age of 11 some thought that he was far too young to participate in a chess tournament, and up to 2016 when he played in the Icelandic team at the World senior team championship in Germany.

In his foreword to the book President Gudni Th. Jóhanneson writes: “Throughout his career, Fridrik Ólafsson carried the reputation of his nation around the world. He gained renown for his brilliance at the chessboard, and equally for his refinement and elegance. Thus, Fridrik won the respect and admiration of all Icelanders, as well as vast numbers of chess fans internationally.”

The book has an introduction also by Gudmundur G. Thórarinsson about the importance of Fridrik’s achievements for the Icelanders and for chess life in Iceland. He also wrote a piece in the book about how Fridrik Ólafsson and his efforts were crucial when Iceland became host of the World Championship match between Fischer and Spassky in 1972.

Gunnar Finnlaugsson, a chess player from Selfoss who has lived in Swedish Lund since 1976, gathered material and other contributors for the English book version. The work started in 2009 when Fridrik presented to Gunnar Finnlaugsson the handwritten manuscript with a preliminary translation of his Icelandic book, made by the late chess player and English teacher Björn Johannesson.

When Øystein Brekke undertook the task to complete and publish this book, he tells that this is also a natural favour from his side to the chess world and to his chess friends in Iceland, not least Fridrik Ólafsson himself who generously contributed to Brekke’s book for the centenary of the Nordic Chess Federation in 1999. Fridrik then wrote a chapter on his way to become Nordic Champion 18 years old in 1953, a contribution partly included in the new book.

There are also game commentaries in the book by the Icelandic grandmasters Margeir Pétursson and Jóhann Hjartarson.   

The book is hardcover with 288 pages, and richly illustrated with 115 photos of Fridrik Ólafsson and his opponents, of which some photos are published for the first time. The publisher of the book is Norsk Sjakkforlag, the chess company of Øystein Brekke.  www.sjakkbutikken.no.

- Auglýsing -